Oldalainkat 32 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Harrison Ford
Harrison_Ford_051101Születési név: Harrison Ford
Becenév: Harry
Foglalkozása: filmszínész
Született: 1942. július 13.
Születési hely: Chicago
Magassága: 1,85 m
Családi állapota: Élettársa Calista Flockhart /Ally McBeal/
Eredeti hajszín: világosbarna
Eredeti szemszín: szürke
Csillagjegy: Rák

Harrison Ford 1942. július 13-án-ben született Chicagóban egy ír katolikus férfi, Christopher Ford és orosz zsidó felesége, Dorothy Nidelman gyermekeként. Harrison magának való, félénk gyerek volt, aki erdésznek készült. 1960-tól a Wisconsini Ripon főiskolán tanult angol irodalmat és filozófiát, ám sorozatos lógásai miatt néhány nappal a diplomaosztó előtt kirúgták. A főiskola alatt a drámaórákat is látogatta, és több darabban fellépett. Ezért úgy döntött, hogy szerencsét próbál Hollywoodban, és feleségével, Mary Marquardttal együtt Los Angelesbe költözött. Eleinte kisebb színdarabokban lépett fel, ennek köszönhetően a Columbia stúdió egy tehetségkutató program keretében szerződést ajánlott neki: heti 150 dolláros fizetést és filmszerepeket ígértek Fordnak. A megállapodás létrejött, és Harrison megkezdte mellékszereplői karrierjét. Az első filmjében mindössze két soros szövege volt, és az egyik producer már ez alapján lehúzta őt, és kijelentette, hogy Fordnak nincs jövője a filmiparban. Még két filmben szerepelt (mindkettőben Harrison J. Ford néven, hogy ne keverjék össze egy másik színésszel, aki 1957-ben elhunyt), majd a stúdió kirúgta őt arra hivatkozva, hogy nem elég tehetséges. Ford ezután elhagyta a J. betűt a nevéből, leszerződött az Universal stúdióval, és pár évig tévésorozatok mellékszerepeiben bukkant fel.

A hetvenes évek elején úgy döntött, hogy egy időre félreteszi színészi ambícióit: Harrison addigra már két kisfiú apja volt (Benjamin 1967-ben, Willard 1969-ben született), és a filmezésből nem tudtak megélni. Autodidakta módon kitanulta az asztalosmesterséget, és ezzel a munkával már biztos bevételhez jutott. A színészettel sem hagyott fel teljesen, tévéfilmekben, sorozatokban szerepelt, és 1973-ban bekerült George Lucas American Graffitijébe. Érdekesség, hogy az ácsmunka juttatta be további filmekbe: Frances Ford Coppola irodájának barkácsolása után szerepet kapott a Magánbeszélgetés című filmben, és nem sokkal később Lucas megbízta azzal, hogy készítsen neki pár szekrényt. E munka hová vezetett? Lucas, aki épp egy sci-fin dolgozott, megkérte a nála serénykedő ácsot, hogy segítsen be az olvasópróbán. Eleinte eszébe sem jutott, hogy Fordot is szerepeltesse a filmjében, de hamarosan rájött, hogy Han Solo szerepére megfelelőbb színész keresve sem találhat.

Harrison_Ford_051102Harrison_Ford_051103Harrison_Ford_051104

A Star Wars első részét 1977-ben mutatták be. Hatalmas siker lett, és Lucasék leszerződtették a színészeket további két folytatásra (1980 - A Birodalom visszavág, 1983 - A Jedi visszatér). A trilógia új mítoszt teremtett, és a popkultúra szerves részévé vált. Karakterei egytől egyig ikonikusak, de az őket megszemélyesítő színészek közül egyedül Fordnak sikerült szilárd, sikeres karriert kiépítenie. Az elsõ rész sikerét meglovagolva újabb filmekben vállalt szerepet: Navarrone ágyúi 2., Apokalipszis most, Rabbi a vadnyugaton, More American Graffiti.

1980-ban új korszak kezdődött Harrison életében. Először is, bemutatták a második Star Wars filmet, A Birodalom visszavágot, amely sötét hangulatával egyhamar a trilógia legkedveltebb darabjává vált. A következő évben Ford ismét beletenyerelt a jóba, George Lucas és Steven Spielberg közös kalandfilmjében vállalt szerepet. Újra mellé szegődött a szerencse: a készítők első választása Tom Selleck volt, aki azonban visszadobta az ajánlatot az épp készülőfélben lévő sorozata miatt, így Indiana Jones régészprofesszor szerepe Fordnál landolt. 1981-ben bemutatták az Elveszett frigyláda fosztogatóit, és íme, megszületett az újabb legenda. A nyolcvanas években folytatódott Ford diadalmenete, a harmadik Star Wars-filmet még két Indiana Jones-folytatás követte (a Végzet Temploma 1984-ben és az Utolsó kereszteslovag 1989-ben; ez utóbbiban Sean Connery is csatlakozott a stábhoz, és Forddal feledhetetlen párost alkottak), és 1982-ben mozikba került egy újabb kultfilm, a Ridley Scott által rendezett Szárnyas fejvadász. A kalandfilmek és sci-fik után Ford újabb területeken próbálta ki magát: A kis szemtanú főszerepéért Oscarra és Golden Globe-ra jelölték, majd jött Peter Weir Moszkító partja, Roman Polanski Őrülete és Pakula Ártatlanságra ítélve című thrillere. 1988-ban látogatást tett a romantikus komédiák világába, ennek eredménye a tüneményes Dolgozó lány, amelyben Melanie Griffith és Sigourney Weaver oldalán feszített.

A magánéletében is bekövetkezett pár változás: 1979-ben elvált Marytől, és 1983-ban feleségül vette Melissa Mathison forgatókönyvírót, aki két gyereket szült neki (1987 - Malcolm, 1990 - Georgia).

Harrison_Ford_051108

A kilencvenes évek elején felajánlották neki Jack Ryan szerepét a Tom Clancy-regény alapján készült Férfias játékokban (a karaktert először Alec Baldwin alakította a Vadászat a Vörös Októberre című filmben). 1993-ban jött Harrison pályafutásának újabb emlékezetes állomása, A szökevény, amelyben űzött vadként bujkált Tommy Lee Jones rendőrbírója elől. 1994-ben ismét belebújt Jack Ryan bőrébe a Végveszélyben című film kedvéért. 1995-ben újabb romantikus film következett: bemutatták a Sabrina remake-jét, amelyben Humprey Bogart, Audrey Hepburn és William Holden szerepeit Ford, Julia Ormond és Greg Kinnear örökölték meg. A romantikázás után visszatért az akciókhoz, először Brad Pittel küzdött Az ördög maga című filmben, majd az Egyesült Államok tökös elnökét személyesítette meg Az Elnök különgépében. 1998-ban Anne Heche oldalán játszott egy könnyed komédiában, a Hat nap, hét éjszakában. Ezután a karrierje hanyatlani kezdett: Ford már a nyolcvanas években kialakította az egy év-egy film tempót, és törvényszerű volt, hogy egy idő után bekerüljön pár bukás is az életrajzába. Szerepelt a Zuhanás című drámában, kipróbálta a sötét oldalt a Temetetlen múlt című thrillerben, hidegháborúzott az Atomcsapdában, és Josh Hartnettel komédiázott a Hollywoodi őrjáratban. A 2006-os Tűzfalat némi pihenés követte, hogy aztán újult erővel vesse magát a munkába: több, mint 18 év után végre elkezdődött a negyedik Indiana Jones-film forgatása. A Kingdom of the Crystall Skullt 2008 májusában mutatták be a mozik.

2001-ben Melissa és Harrison elváltak (mellesleg a bulvársajtó nagy érdeklődéssel követte az eseményeket), és nemsokára a majdnem húsz évvel fiatalabb Calista Flockhart oldalán mutatkozott. A színésznővel azóta is együtt vannak, és Calista kisfiát, Liamet is adoptálta.

Harrison_Ford_051105Harrison_Ford_051106Harrison_Ford_051107


Harrison Ford - Díjak és jelölések

2002 - Golden Globe-díj - Cecil B. de Mille díj
1996 - Golden Globe-jelölés - a legjobb vígjáték vagy musical színész   (Sabrina)
1994 - Golden Globe-jelölés - a legjobb drámai színész  (A szökevény)
1987 - Golden Globe-jelölés - a legjobb drámai színész  (Moszkitó part)
1986 - Oscar-jelölés - a legjobb színész  (A kis szemtanú)

További díjak és jelölések

Összesen 1 Golden-Globe díj, 4 Golden-Globe jelölés, 1 Oscar jelölés

Harrison Ford filmek

2011 - Cowboys & Aliens
2010 - Morning Glory
2010 – Eszeveszett küzdelem  (Extraordinary Measures)
2008 - Indiana Jones és a kristálykoponya királysága  (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull)
2006 - Tűzfal  (Firewall)
2003 - Hollywoodi őrjárat  (Hollywood Homicide)
2002 - Atomcsapda  (K-19: The Widowmaker)
2000 - Temetetlen múlt  (What Lies Beneath)
1999 - Fény és varázslat - A Csillagok háborúja-sztori  (From Star Wars to Star Wars: The Story of Industrial Light & Magic)
1999 - Zuhanás  (Random Hearts)
1998 - Hat nap, hét éjszaka  (Six Days, Seven Nights)
1997 - Az elnök különgépe  (Air Force One)
1996 - Az ördög maga  (Devil's Own)
1995 - Sabrina
1994 - Jimmy Hollywood
1994 - Végveszélyben  (Clear and Present Danger)
1993 - A szökevény  (The Fugitive)
1992 - Férfias játékok  (Patriot Games)
1991 - Csak egy lövés  (Regarding Henry)
1990 - Ártatlanságra ítélve  (Presumed Innocent)
1989 - Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag  (Indiana Jones and the Last Crusade)
1988 - Dolgozó lány  (Working Girl)
1988 - Őrület  (Frantic)
1986 - Moszkitó part  (The Mosquito Coast)
1985 - A kis szemtanú  (Witness)
1984 - Indiana Jones és a végzet temploma  (Indiana Jones and the Temple of Doom)
1983 - A Jedi visszatér  (Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi)
1982 - Szárnyas fejvadász  (Blade Runner)
1981 - Az elveszett frigyláda fosztogatói  (Raiders of the Lost Ark)
1980 - A Birodalom visszavág  (Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back)
1979 - Apokalipszis most  (Apocalypse Now)
1979 - Rabbi a vadnyugaton  (The Frisco Kid)
1979 - Hanover Street
1978 - Navarone ágyúi 2. - Az új különítmény  (Force 10 from Navarone)
1977 - Hősök  (Heroes)
1977 - Csillagok háborúja  (Star Wars)
1974 - Magánbeszélgetés  (The Conversation)
1973 - Amerikai graffiti  (American Graffiti)
1970 - Zabriskie Point
1966 - Agyafúrt kasszafúró  (Dead Heat On A Merry-Go-Round)

Forrás: Starity.hu, Filmkatalógus.hu

 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1