Oldalainkat 38 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Liam Neeson
Liam Neeson


liam_neeson.jpgSzületési név: William John Neeson
Foglalkozása: színész,
Született: 1952. június 7.
Születési hely: Ballymena
Testvérei: Elizabeth, Bernadette, Rosaline Neeson
Tanulmányai:
Magassága: 1.74 cm
Családi állapota: Natasha Richardson
Gyerekei:
Fan posta:liam_neeson1.jpgAz észak-írországi Ballymena városkát többnyire protestánsok lakják, de akad néhány katolikus família is. A Neeson családban 1952. június 7-én, két lány után jött világra: John William, majd még egy kislány született. A négygyermekes szülők az iskolában dolgoztak, Barney gondnok volt, Kitty szakácsnő, így napközben is szemmel tarthatták rakoncátlan csemetéiket. Elizabeth, Bernadette és Rosaleen persze alaposan elkényeztették az egyetlen fiút, aki azonban valami férfiasabb dologra is vágyott: kilencévesen bokszleckéket kezdett venni egy ifjúsági klubban.


Ifjúsági bokszbajnok, törött orrcsonttal

liam_neeson2.jpgHamarosan ízelítőt kapott a ring világából, az egyik meccsen eltört az orrcsontja, amit az edzője igazított helyre, persze érzéstelenítés nélkül. Ez nem riasztotta el az ifjú öklözőt, aki hamarosan eljutott az amatőr bajnokságba, s 15 évesen Írország ifjúsági bajnoka lett. William, akit otthon Liamnak szólítottak, profi karrierről ábrándozott, de előbb tanulnia kellett. Az iskola mellett - néha helyett - gyakran járt a kisváros egyetlen mozijába, ahol hetente tíz filmet is megnézett. Főleg a westerneket kedvelte, de amikor a bevétel növelése érdekében pornókat is vetíteni kezdtek, az ifjonc inkább hazament olvasni. A középiskola elvégzése után a belfasti Queen’s egyetemre járt, fizikát és komputertudományokat tanult. De unta a biflázást, ezért elment dolgozni. Targoncakezelő volt a Guinness sörgyárban, majd sofőr, de úgy érezte, tartozik annyival a szüleinek, hogy diplomát szerez, ezért a Saint Mary’s Schoolba iratkozott be, tanárnak készült, akárcsak két nővére, de két év elteltével érezte, hogy ez nem fog menni. Közben felvette a drámaszakot is, és ez végre érdekelte, főleg az iskolai színielőadások. Az utolsó vizsgák elől azonban megfutamodott és megint munkába állt, egy építész irodájában kezelte a fénymásolót, s közben beszélt arról a kollégáinak, hogy színész szeretne lenni.


Jézus Krisztus megformálója

liam_neeson3.jpgAztán egy nap egyik kollégája a kezébe nyomott egy cédulát, és azt mondta, hívja fel a Lyric Players Theatert és kérjen meghallgatást. Pont a színház tulajdonosa vette fel a telefont, aki éppen egy Neeson korú és magasságú színészt keresett a következő színdarabhoz... Néhány évet töltött el itt, majd a dublini Abbey Theater tagja lett.Ekkor játszott először filmen: az ír katolikus egyházi iskolák számára készült oktatófilmben Jézus Krisztust alakította.A színházban komoly feladatot kapott, a félkegyelmű Lennie-t játszotta az Egerek és emberek című John Steinbeck-drámában, s ekkor figyelt fel rá John Boorman, aki neki adta Sir Gawain szerepét az Excaliburban. Más is felfigyelt a 193 cm magas, jóképű fiatalemberre, a nála hat évvel idősebb Helen Mirren, aki Arthur ördögi féltestvérét, Morgan Le Fayt személyesítette meg. Liamnak sem volt ellenére az érdeklődés, ami a sok együtt sörözés után végül négyéves együttélésbe torkollott. Helen egyengette barátja karrierjét, Liam az Ellis Island című amerikai minisorozatban ír emigránst alakított, egy Natasha Richardson nevű színésznő volt a partnere, akiről csak annyi emléke maradt, hogy jó étvággyal eszik, s mivel ő maga is nagy gourmand, ez tetszett neki.


Apja szelleme

liam_neeson4.jpg1986-ban Kaliforniában felkeresett egy ügynököt, s amikor az megkérdezte, miben szerepelt, azt felelte, hogy Steinbeck Egerek és emberekjében. Az illető elcsodálkozott: Micsoda? Egeret játszott? Neeson nem mondta ki, amit gondolt, de végül szerencsére kapott néhány filmszerepet. Ր lett az egyik lázadó a Bountyn, majd a Lambben játszotta első főszerepét, egy bajba került fiút oltalmazó papot, Roland Joffe Missziójában egy jezsuita atyát személyesített meg, az Ima egy haldoklóértban szintén reverendába bújt, a Holtbiztos tippben Clint Eastwood partnere volt.Ez utóbbi mozihoz keserédes emléke fűződik. Egy riportban elmesélte, hogy amikor apja meghalt, és a gyászszertartás után kivitték a templomból a koporsót, az egyik gyászhuszár odament hozzá, és megkérdezte, hogy tényleg együtt filmezett-e Eastwooddal. - Szerintem apám szelleme kuncogott odafenn - kommentálta az esetet. Aztán ígéretes szerepajánlatot kapott: a Holt költők társaságának kiszemelt rendezője, Jeff Kanew őt választotta a tanár szerepére. Videoszalag őrzi a próbafelvételt, amikor a pedagógus a carpe diem jelentőségét magyarázza tanítványainak, s ez a briliáns jelenet kézről kézre járt Hollywodban. A rendezőt azonban Peter Weirrel helyettesítették, aki Robin Williamst választotta a főszerepre. A próbafelvétel azonban nem veszett kárba, mivel több rendező figyelmét felhívta Neesonra. Cher és Dennis Quaid mellett A gyanúsítottban például gyilkossággal vádolt, süketnéma hajléktalant alakított. - Legalább nem kellett megszólalnom, így senki sem cikizett az ír akcentusom miatt - jegyezte meg később.


A nagy áttörés

liam_neeson5.jpgA nagy áttörés 1990-ben következett be Neeson számára, amikor Sam Raimi Darkman című mozijának főszerepét alakította. A film kritikai és közönségsikert aratott, Liam mégis inkább a színpadot választotta, a Broadwayn debütált Eugene O’Neill Anna Christie című darabjában, amiért Tony-díjra jelölték. A szerep két nagy változást hozott az életében: a hírhedt agglegény, aki olyan hírességekkel folytatott románcot, mint Brooke Shields, Barbra Streisand, Sinéad O’Connor és Julia Roberts, ezúttal tényleg elvesztette a szívét, s így volt ezzel darabbeli partnere is, Natasha Richardson, aki kétéves házasság után beadta a válópert, otthagyta angol producer férjét, Richard Foxot és a jóképű ír karjaiba omlott. - A száraz humora fogott meg elsőnek, meg belőle sugárzó nyers, őszinte szexualitás - vallotta be az ifjú nej, aki saját bevallása szerint "őrülten, szenvedélyesen” szerelmes párjába. 1994-ben összeházasodtak, s Neesont többé nem illethették azzal a jelzővel, miszerint ő Írország válasza Casanovára. Egy évvel később megszületett első gyermekük, Michael, majd a rákövetkező évben világra jött Daniel.


Spielberg Schindlere

liam_neeson6.jpgA másik nagy változás Steven Spielberg nevéhez fűződik, akinek felesége, Kate Capshaw és anyósa megnézték az előadást, s Neeson alakítása olyan hatással volt rájuk, hogy mindketten nyaggatni kezdték a rendezőt, csakis Liam lehet Oskar Schindler. Spielberg is elment a Broadwayra, s egyetértett a nők választásával. A rendező a szerep érdekében ugyan kezdetben sikertelen hízókúrára fogta, de végül a színész karcsún is nagyszerű alakítást nyújtott, a filmre Oscar-díjak záporoztak - pontosan hét - ám az arany szobrocskát helyette Tom Hanks vehette át a Philadelphia AIDS-es ügyvédjéért.Neeson nem keseredett el, hanem tovább filmezett. A Nell, a remetelányban felesége és Jodie Foster volt a partnere, a Ruby Cairóban Andie MacDowell.


Összeesés a premieren

liam_neeson7.jpgEzután egy romantikus eposz következett: Walter Scott klasszikus regényéből Írországban forgatták a Rob Royt, persze Liammal a címszerepben. A film kritikai és közönségsikert aratott, csak a bemutatót időzítették rosszul: Mel Gibson A rettenthetetlen című filmje ugyanekkor jelent meg a mozikban. Aztán megint egy nevezetes ír következett, Michael Collins, az ír köztársasági hadsereg vezetője, aki nemzeti hős Írországban. A partnerei jó barátja, Aidan Quinn, és egykori kedvese, Julia Roberts voltak. - Ez csak megkönnyítette a szerelmi jelenetek hiteles eljátszását - tréfálkozott Neeson, de Natasha nem igazán értékelte ezt a humort. A film nagy sikert aratott, a velencei filmfesztiválon Liam elnyerte a legjobb férfialakítás díját, de nem tudta személyesen átvenni, mivel a premieren összeesett, egy padovai kórházba szállították, ahol vastagbélműtéten esett át. - Teljesen egészséges vagyok, nem tudom, mi történt. Hamar felépültek, egy 8 centis vágás maradt a hasamon, és lefogytam, megint olyan farmert hordhatok, mint 25 évesen.Liam a színpadot sem hanyagolta el, a Judas’ Kiss című darabban a homoszexuális Oscar Wilde megformálása nagy kihívást jelentett a kétségtelenül heteroszexuális színésznek, de persze ennek is megfelelt.


Harc a Baljós árnyak szerepéért

liam_neeson8.jpgAmikor Hollywoodban terjedni kezdtek a pletykák, hogy George Lucas szereplőket keres új Csillagok háborúja-filmjéhez, Neeson azonnal belelkesedett. 25 évesen Belafastban látta az első filmet, mivel Lyric Theatre-beli színésztársai annyit beszéltek róla, hogy elment a moziba. - 1977-ben naponta robbantak bombák Belfastban, a moziban viszont olyan csodálatos kétórás utazásban volt részem, amilyet csak legmerészebb fantáziámban tudtam elképzelni. Liam megkörnyékezte a szereplőválogatásért felelős Robin Gurlandot, aki biztosította róla, hogy nála első helyen áll a listán, de Lucas Qui-Gon Jinn jedi mester szerepére 60 év körüli színészt akar, mint amilyen Alec Guinness volt az első filmben. Aztán Lucas mégiscsak találkozott Neesonnal, elbeszélgettek a családról és az élet dolgairól, s egy szó sem esett a filmről. Liam már távozóban volt, amikor visszafordult és azt mondta: Mindenáron benne szeretnék lenni a filmedben. Ez hatott, Lucas húsz évvel megfiatalította a karaktert, amely a történet középpontjába került. A ginben (Jinn) az Obi-Wan Kenobit alakító Ewan McGregor volt a tonik - legalábbis Neeson szerint, aki persze jól együttműködött fiatalabb kollégájával. A Baljós árnyak vegyes visszhangokat váltott ki, de a közönség és a kritika egyaránt elismerte Neeson kiváló alakítását.E filmmel egy időben forgatta a Victor Hugo regénye alapján készült Nyomorultakat. Ide-oda ingázott a forgatási helyszínek között, de mint megjegyezte, egy jedi lovagnak ezt is ki kellé bírnia.


A legdinamikusabb férfiak egyike

liam_neeson9.jpgA komoly alkotás után egy könnyedebb következett: a Zsaru pánikban című filmben Neeson Sandra Bullock oldalán komédiázott. Minden jól alakult, amikor 2000. július 11-én a Harley Davidsonjával hazafelé tartó színész elé ugrott egy szarvas, a motor felborult, Liam eltörte a csípőjét, de néhány műtét árán szerencsésen megúszta a balesetet. balesetet. Igaz, kedvenc dzsekijét, amelyet Steven Spielbergtől kapott, szét kellett vágni, de a színész a két darabot is őrzi a szekrényben... Nem csak felesége és fiai örültek annak, hogy Neeson felépült, Martin Scorsese rendező is boldog volt, ugyanis őt szemelte ki New York bandái című, az 1860-as években játszódó filmjében a Leonardo DiCaprio alakította Amsterdam Vallon apjának szerepére, aki szembeszáll Hentes Billel és embereivel, ugyanis azok kővel dobálják az ír bevándorlókat. Bill kisfia szeme láttára öli meg Vallont, a "papot”, és ez a kiindulópontja az ifjabb Vallon bosszúhadjáratának…Richard Curtis, a Négy esküvő és egy temetés forgatókönyvírója úgy döntött, éppen ideje, hogy rendezzen is, ráadásul első filmjéhez sztárokat szedett össze. Hugh Grant, Emma Thompson, Alan Rickman mellől persze Liam sem maradhatott ki, az Igazából szerelemben özvegy férjet alakít, akinek nyolcéves mostohafia a gyász mellett azért is van kikészülve, mert odavan az egyik iskolatársnőjéért, míg Daniel, a papa nem tagadhatja, hogy Claudia Schiffer iránt epekedik. A jópofa vígjátékban Liam partnere a tehetséges Thomas Sangster volt, akivel könnyen megtalálta a hangot, hiszen a gyerekszínész alig volt idősebb saját csemetéinél.


Kinsey, a szexológus, Gottfried, a keresztes lovag

liam_neeson10.jpgKövetkező filmjének rendezőjével, Bill Condonnal szintén megtalálta a hangot, bár ezt a forgatást komoly kutatómunka előzte meg. Neeson Alfred Kinsey szexológust alakította, és a figura hiteles megformálása érdekében meghallgatta a professzor magnóra rögzített előadásait, elutazott a Kinsey Intézetbe, egyszóval beleélte magát a biszexuális kutató lelkivilágába. Bár alakítását a kritikusok Oscar-esélyesnek minősítették, a még mindig prűd filmakadémia hanyagolta a filmet, a Los Angeles-i filmkritikusok viszont díjazták színészi teljesítményét.Neeson csak egy kicsit bosszankodott a konzervatívok miatt, hiszen már a zsebében volt az újabb szerződés: Ridley Scott Mennyei királyságában ismét egy egykor létezett személyt, Ibelinliam_neeson11.jpgi Gottfriedet keltett életre. - Gottfried keresztes lovag, aki visszatér a Szentföldről, hogy megtalálja a fiát, Baliánt, akit Orlando Bloom alakít. - Megpróbálom meggyőzni, hogy menjen Jeruzsálembe, hiszen mindannyiunk, keresztények és muzulmánok számára a jövőt a közös, civilizált együttélés jelenti - mesélte Neeson. - Gottfried csak sokévnyi értelmetlen gyilkolás árán jutott erre a következtetésre.Neeson meg arra következtetett, hogy még többet kell edzenie, hiszen ő tanítja fiát a kardforgatás művészetére. Ridley Scott így vélekedett a színészről: - Liam azonnal megtalálja a figurája lényegét. Bár nagyon magas termetű, mégis van benne egyfajta sebezhetőség, de az is érezhető rajta, hogy ha kell, felkap egy pallost, és azt teszi vele, amit kell.


Szerep a Batmanben, hang a Narniában

liam_neeson12.jpgNeeson sosem hagyott kétséget afelől, hogy tudja, mit kell tennie, s mivel már régen vágyott rosszfiú szerepre, habozás nélkül elfogadta Christopher Nolan felkérését a Batman Beginsben Henry Ducard megformálására. Az ötödik Batman-film a legendás képregényhős fiatal éveit mutatja be. A Denevérembert Christian Bale játssza, mentorát, a rejtélyes HenryDucard-t pedig Liam, aki harcművészetre tanítja Bruce Wayne-t, de megmutatja neki a sötét oldal hatalmát is.A Csillagok háborúja harmadik részében, A sith-ek bosszújában viszont nem tűnt fel, bármennyire számítottak is rá a rajongók. Az első részben megölt Qui-Gon Jinn jedi mester A klónok támadásában legalább hangban - egy mondat erejéig - visszatér, de a harmadikban nyoma sincs…Igaz, A sithek…New York-i premierjén Neeson megjelent, Darth Vader tökéletes ellenpontjaként hófehér öltönyt viselt.Fiai kedvéért szerepet vállalt a Simpson család egyik epizódjában is, 2005 májusában a The Father, The Son, & The Holy Guest Star című epizódban Sean atyának kölcsönözte a hangját.Aztán a kamera előtt is papi öltözékbe bújt, Neil Jordan rendező - akivel tíz évvel eliam_neeson13.jpgzelőtt a Michael Collinst forgatta, felkérte, hogy a Pat McCabe regénye alapján készülő Reggeli a Plútón című filmjében játsszon el egy katolikus papot, Bernard atyát, aki egy reggel egy csecsemőt talál temploma ajtajában. A babát elhelyezi egy asszonynál, aki felneveli, de az is hamarosan kiderül, hogy a gyerek az ő vére, aki a házvezetőnőjével folytatott viszonyból született. Cillian Murphy alakítja a felnőtt Patrickot, aki elég különös fiatalember, szívesen visel női ruhát, és végül Londonban köt ki, egy transzvesztitabárban énekel, de tulajdonképpen azért indult a fővárosba, hogy megtalálja az édesanyját. Később ott találkozik apjával is, és a kritikusok szerint Neeson nagyszerű alakítást nyújt a pap szerepében, aki megpróbálja megoltalmazni a fiát még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy el kell hagynia a híveit.

Abraham Lincoln bőrében

liam_neeson14.jpgA való életben azonban őt hagyták el, igaz, csak egy kis időre, ugyanis felesége bejelentette, hogy egy időre elköltözik otthonról. Natasha Richardsonnak nem a házasságból lett elege, csupán A vágy villamosa Blanche szerepére készül, és egy kis nyugalomra volt szüksége. Liamra maradt a két gyerek, de azért volt ideje a barátaival sörözni, és persze fogadni Steven Spielberg telefonhívását, aki Abraham Lincoln szerepét ajánlotta neki az Egyesült Államok 16. elnökéről szóló életrajzi filmben… Neeson elolvasta Doris Kearns Goodwin biográfiáját, amely a film alapjául szolgált, és némi kárörömmel állapította meg, hogy újabb botrányra számíthat a konzervatívok körében, ugyanis Lincoln állítólag saját nemét is kedvelte. A színész azonban csak a kamera előtt közeledik férfiakhoz, az egykori szívtipró lehiggadt, és nem kacsint ki a családi fészekből, sőt amikor Andrew Adamson rendező felkérte, hogy a Narnia krónikáiban kölcsönözze a hangját Aslannak, az oroszlánnak, egyik fia segítségét kérte, hogy készítse fel a szerepre, ugyanis addig nem ismerte a könyvet...A mágikus erejű oroszlán és egyben nagyúr azonban nem beszélhetett ír akcentussal, így Liam hosszú időt volt kénytelen eltölteni a nyelvtanárral is, de végül persze sikerült a kellő méltóságot kölcsönöznie Aslannak, aki természetesen a film második részében is az ö hangján fog megszólalni.Neeson viszont alig tudott megszólalni a lelkesedéstől, amikor az elsőfilmes David von Ancken felkérte a Seraphim Falls egyik főszerepére. Az amerikai polgárháború után játszódó történetben Neeson Carver ezredest játssza, aki a konföderációs seregben szolgált, és megfogadta, hogy egy korábbi atrocitás miatt bosszút áll egy Gideon nevű kapitányon, akit Pierce Brosnan alakít. Liam bevallotta, hogy egy gyermekkori álma vált valóra, ugyanis már kölyökkorában is imádta a westerneket. - Lovagolni, lőni, és cowboykalapot viselni - nagyszerű érzés! Imádtam a forgatást, Pierce-vel úgy vigyorogtunk, mint az iskolásfiúk - mesélte Neeson a a Sziklás-hegységbeli forgatásról. A filmet az év végén mutatják be Amerikában, és Liam két fia már nagyon készül a premierre.

Forrás: PremierPark


liam_neeson15.jpegliam_neeson16.jpgliam_neeson17.jpgliam_neeson18.jpg
Díjak és jelölések:

2005 - Golden Globe-jelölés - a legjobb drámai színész (Kinsey - Mindenki másképp csinálja)
1997 - Golden Globe-jelölés - a legjobb drámai színész (Michael Collins)
1994 - Oscar-jelölés - a legjobb színész (Schindler listája)
1994 - Golden Globe-jelölés - a legjobb drámai színész (Schindler listája)


Filmjei:

2008 - Elrabolva (Taken)
2008 - Narnia krónikái 2. - Caspian herceg (The Chronicles of Narnia: Prince Caspian)
2006 - Seraphim Falls - A múlt szökevénye (Seraphim Falls)
2005 - Reggeli a Plútón (Breakfast on Pluto)
2005 - Narnia krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
2005 - Batman: Kezdődik! (Batman Begins)
2005 - Mennyei királyság (Kingdom of Heaven)
2004 - Kinsey - Mindenki másképp csinálja (Kinsey)
2003 - Igazából szerelem (Love Actually)
2002 - New York bandái (Gangs of New York)
2002 - Atomcsapda (K-19: The Widowmaker)
2000 - Zsaru pánikban (Gun Shy)
1999 - Star Wars I. rész - Baljós árnyak (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace)
1999 - Az átok (The Haunting)
1998 - Everest - A remény csúcsa (Everest)
1998 - Nyomorultak (Les Miserables)
1996 - Michael Collins
1996 - A gyanú árnyéka (Before and After)
1995 - Lumiére és társai (Lumiére et compagnie)
1995 - Rob Roy
1994 - Nell, a remetelány (Nell)
1993 - Ethan Frome
1993 - Schindler listája (Schindler's List)
1993 - Ruby Cairo (Deception)
1992 - Férjek és feleségek (Husbands and Wives)
1992 - Felhők közül a nap (Shining Through)
1992 - Az ideális gyanúsított (Under Suspicion)
1992 - Páratlan prédikátor (Leap of Faith)
1990 - A nagy ember (The Big Man)
1990 - Darkman
1989 - A vér szava (Next of Kin)
1988 - Pajzán kísértetek (High Spirits)
1988 - Holtbiztos tipp (The Dead Pool)
1988 - Gördülő kavicsok (Satisfaction)
1987 - Ima egy haldoklóért (A Prayer for the Dying)
1987 - A gyanúsított (Suspect)
1986 - Րrizd az álmot! (Hold the Dream)
1986 - Ha eljön a holnap (If Tomorrow Comes)
1986 - Egyszemélyes duett (Duet For One)
1986 - A misszió (The Mission)
1984 - Egy gazdag nő (A Woman of Substance)
1984 - A Bounty (The Bounty)
1982 - Támadás a Krull bolygó ellen (Krull)
1981 - Excalibur 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1