Oldalainkat 34 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Denzel Washington
                                                                             Denzel Washington                                         

denzelwashington9.jpgSzületési név: Denzel Washington
Foglalkozása: színész, rendező, producer
Született: 1954. december 28.
Születési hely: Mount Vernon, New York állam, USA
Testvérei: 2 testvére van
Tanulmányai: Fordham Egyetem, San Francisco Amerikai Színház Konzervatórium
Magassága: 184 cm
Családi állapota:  1982-től Pauletta Pearson a felesége
Gyermekei: John David, Katia, az ikrek, Malcolm és Olivia
Fanpostája:{mosimage} A New York állambeli Mount Vernonban a pünkösdista lelkész és fodrász felesége három gyermeket nevelt. Denzel - aki apja keresztnevét kapta, ez pedig az őt felszabadító dr. Denzeltől származott -, 1954. december 28-án született, s persze már kiskorától kezdve minden héten ott ült a templomban, és csodálta apját, aki olyan hatásosan tudott megszólalni közönség előtt. A fiúcska arról álmodozott, hogy egy nap ő is fellép majd, de inkább színpadon. Hétközben Denzel gyakran megfordult a szépségszalonban, ahol anyja dolgozott és fülelte a pletykákat, melyek persze híres emberek körül forogtak. Amikor 14 éves lett, a dolgok rosszabbra fordultak. A szülők házassága megromlott, Denzelt és nővérét egy bentlakásos iskolába küldték, így kimaradtak a válással járó hercehurcából. Érettségi után Washington beiratkozott a New York-i Fordham Egyetemre, ahol újságírást tanult, de gyakran fellépett az egyetemi színielőadásain is. Egyre inkább a színészet érdekelte, 1977-ben megszerezte a diplomáját, de nem akart újságíró lenni, hanem csatlakozott az American Conservatory Theaterhez, ahol tovább csiszolgatta színészi képességeit. Tanárait lenyűgözte Denzel talentuma, többen született tehetségnek tartották. Egy éve elteltével a fiatalember úgy érezte, itt már nincs mit tanulnia, s önállósította magát. Néhány kisebb filmszerep után beválogatták a St. Elsewhere című, új kórházsorozat szereplői közé. 1982-ben kezdték sugározni a szériát, amely azonnal nézettségi csúcsot döntött, és dr. Philip Chandler szerepében Washington nemcsak a nézők kedvence lett, hanem a kritikai elismerést is kapott. Hollywood is felfigyelt rá, s a sorozat nyári szünetében Denzel több kisebb filmszerepet kapott - az első, a Carbon Copy "címszerepe” volt, és George Segal volt a partnere.
{mosimage}1987
-ben a Kiálts szabadságért! című moziban a dél-afrikai emberjogi aktivistát, Steven Bikót formálta meg, két évvel később pedig Az 54. hadtest című filmben Trippet, a szökevény rabszolgát játszotta, aki a polgárháború idején beáll az északiak seregébe, s alakításáért megkapta a legjobb epizódszereplő férfiszínésznek járó Oscar-díjat. Az időzítés tökéletes volt, ugyanis egy évvel később megszűnt a hatodik éve tartó sorozat, így a fiatal színész minden idejét a filmezésnek szentelhette. Egy időben akcióhősnek könyvelték el, például a Ricochet és a Sid 6.7 című filmjei alapján, ám Denzel bebizonyította, hogy ennél többre is képes. Spike Lee Malcolm X-filmjének címszerepéért Oscar-jelölést kapott - a fekete polgárjogi harcost már az 1980-as évek végén is megszemélyesítette a When the Chickens Came Home to Roost off-Broadway produkcióban -, és többen is egyetértettek abban, hogy ugyanez járt volna neki a Philadelphiában nyújtott alakításáért is, ahol ügyvédet játszott, aki nem kedveli a melegeket, mégis elvállalja egy homoszexuális AIDS-beteg ügyét.
Washingtontól nem idegenek a klasszikus szerzők sem, a Kenneth Branagh rendezte Sok hűhó semmiért Shakespeare-darabban Don Pedrót, Aragónia hercegét keltette életre. Persze az, akinek békés a családi háttere, nyugodtan forgathat. A békés stimmel, de a filmezés fáradalmait Denzel nem otthon piheni ki, mivel négy csemete nyüzsög körülötte. A színész 1982-ben vette feleségül Paulette Pearsont, John David 1985-ben, Katia 1988-ban jött világra, az ikrek, Malcolm és Olivia 1991-ben születtek.
{mosimage} A hurrikánban Denzel Rubin Carter bokszolót alakította, s alaposan felkészült a szerepre. A forgatás előtt egy évig edzett egy Los Angeles-i trénerrel, aki végül nyugodt szívvel engedte be a ringbe. Aztán egy olyan mozi következett, ahol nem volt szükség fizikai erőre, inkább ki kellett iktatnia a testét.
A csontemberben mozgássérült kriminológus volt, aki a fején és két ujján kívül semmilyen más testrészét nem tudja mozgatni. - Mi marad ilyenkor a színésznek? - tette fel magának Denzel a kérdést. - A lelke, amelynek rezdülését csak a szemével tudja kifejezni...
Aztán más kifejezési formára is szüksége lett, a Kiképzés című filmben ugyanis sokat használja az öklét. A színész számára Alonzo Harris kábítószer-nyomozó szerepe kihagyhatatlan lehetőséget jelentett, mivel ez az első alkalom, hogy rosszfiút játszik, de olyan jól, hogy a szakma és a közönség már a következő Oscar-díjat emlegeti. Washington jótékonysági tevékenysége is közismert, rendszeresen támogatja a Nelson Mandela gyermekalapítványt, és a Gathering Place nevű kórházat, ahol AIDS-betegeket ápolnak.
A kórházzal - nem ezzel - egyébként meggyűlt Denzel baja. Nick Cassavettes filmjében, a sikerlisták élén tanyázó Végszükségben elkeseredett apát játszik, akinek biztosítása nem elegendő haldokló fia kezelésére, ezért fegyverrel tör be a kórházba. Több orvos attól tartott, hogy lesznek, akik a filmből vesznek példát, pedig a terrorizmus még sohasem mentette meg senki életét. Denzel Washington mélyen egyetért ezzel, de amit ő csinál, az csak mozi...
{mosimage} És nemsokára a kamera mögött is kipróbálta magát, ugyanis az Antwone Fisher története című filmnek nem csak a főszerepét játssza, hanem rendezőként is jegyzi az alkotást. Todd Black producer volt kollégiumi szobatársa révén szerzett tudomást a sztoriról, ugyanis egy bizonyos Antwone Fisher forgatókönyvírást tanult az általa vezetett tanfolyamon, és Todd rögtön érezte, hogy van mit kezdenie a fiatalember történetével, akit a haditengerészetnél erőszakossága miatt pszichiáterhez küldenek. A pszichiáter főszerepére régi barátját, Denzel Washingtont kérte fel, de a színésznek annyira tetszett a történet, hogy elvállalta a rendezést is, és ő választotta ki az újonc Derek Luke-t Antwone szerepére. Jól döntött, és az alacsony költségvetésű film rendezésével is sikert aratott.
Ezután megkapta az Időzavarban szüzséjét, amely nagyon tetszett neki.
- Amikor elolvastam a forgatókönyvet, úgy gondoltam, hogy ez tényleg nagy menet lesz - mesélte. - Az általam alakított figura, Matt Lee Whitlock rendőrfőnök szempontjából ez a sztori valójában a kísértésről szól, arról, hogy mi történik, ha engedünk a kísértésnek, ha olyat teszel, amiről jól tudod, hogy nem lenne szabad megtenni, annak meg is lesznek a következményei. Bár segíteni akar valakinek, s megpróbál jót tenni, Matt néhány nagyon nagy hibát követ el.
{mosimage} Washingtonnal azonban ez nem szokott előfordulni, így alig hogy befejezte az Időzavarban forgatását, már várta a következő feladat: Tony Scott filmje, A tűzben edzett férfi. Denzel már dolgozott a rendezővel Az utolsó esély című thrillerben. - Szeretem Denzel gyötrődő alkatát és bensőjének homályosságát - mesélte róla Scott. A színész ezúttal John Creasyt, a kiégett, valamikori CIA-ügynököt és bérgyilkost alakítja, aki már lemondott az életről, de még elvállal egy feladatot, nevezetesen egy kilencéves kislány mellett testőrködik Mexikóban. Majd elrabolják a gyereket… - Creasy elhagyta magát, alkoholista lett, feladta céljait és életét; nem tudott megbirkózni azzal, amit kémként és gyilkosként tett - jegyezte meg Washington. - Szenvtelen és közönyös lett: ez történik azzal, aki emberöléssel keresi a kenyerét. Creasy elveszett ember, aki nincsen többé birtokában a szeretet képességének, azonban ezen a kislányon keresztül megtalálja önmagát, és újra összhangba kerül saját lelkével és életével. Denzel jól kijön önmagával, csak hitvese, és négy gyermekének anyja, Pauletta vonta össze a szemöldökét, amikor megtudta, hogy Denzel újabb szerepajánlatot kapott Jonathan Demme rendezőtől A madzsúriai jelöltben.A film alapjául Richard Condon népszerű regénye szolgált, valamint John Frankenheimer ebből készült 1962-es filmje, amelyben Frank Sinatra játszotta a főszerepet, amelyre most Denzel Washingtont szemelték ki az alkotók. - Ha olyan szerep vár rád, amelyet korábban egy másik színész már eljátszott, mindig el kell döntened, hogy megnézed-e az ő interpretációját vagy sem - mondta Washington. - Én inkább nem néztem meg az eredeti filmet, hogy a figuráról alkotott kép teljesen a sajátom lehessen.
{mosimage} Persze ezt a feladatot is megoldotta, helytállt az álmatlansággal küzdő Bennett Marco őrnagy szerepében, és már készült a következő feladatra, ezúttal nyomozót alakított a Spike Lee által rendezett A belső emberben. Partnerei között volt Clive Owen, Jodie Foster, Christopher Plummer és Willem Dafoe. Denzel élvezte a forgatást, és ezúttal felesége sem emelt kifogást a színésztársak ellen, ugyanis egyre terjedtek a pletykák, hogy az Időzavarban forgatása alatt a színész meglehetősen közel került partnernőjéhez, Sanaa Lathanhoz, de Washington határozottan cáfolta a híreszteléseket, és ismét forgatni kezdett, ezúttal Tony Scott rendező irányításával egy sci-fi thrillert, a Déjá Vut. Denzel megint ügynököt, alakít, akit rutinnyomozás közben egy déjá vu vezeti váratlanul egy titokzatos bűncselekmény nyomára. Eredetileg bizonyítékokat kellett volna gyűjtenie, miután egy New Orleans-i kompon bomba robbant. Közben azonban rá kell jönnie, hogy amit a legtöbben puszta képzelgésnek hisznek, valójában sokkal nagyobb erőt képvisel. Filmbeli partnere, az első főszerepét alakító Paula Parton kétségtelenül emlékezetes marad a színész számára, ugyanis az egyik jelenetben, amikor el kellett löknie magától Washingtont, véletlenül a szemébe kapott, ráadásul kétszer, és még hosszú műkörmöket is viselt. Denzel alaposan megkönnyezte az epizódot...
{mosimage} Frank Lucas is a könnyeivel küszködött, amikor kiderült, hogy mégis filmre viszik életének egy meglehetősen sötét epizódját. A mozit 2004-ben Antoine Fuqua akarta megrendezni Tru Blu címen, de egy idő után a költségvetés túllépése miatt a stúdió leállíttatta a projektet, amely Ridley Scotthoz került, aki rendező Denzelt szemelte ki Lucas megformálására. Frank Lucas, a harlemi drogkirály egykor a híres keresztapa, Ellsworth "Bumpy” Johnson sofőrje és tanítványa volt, majd főnöke halála után nekilátott megvalósítani az "amerikai álmot” gengszter módra. Lucas az 1970-es évek elején riválisainál sokkal olcsóbban dobta piacra a heroint, ugyanis Ázsiában szerezte, és a Vietnamban elesett amerikai katonák az Egyesült Államokba hazaküldött koporsójában csempészte be a drogot. Hamar a csúcsra került, de aztán felbukkant egy becsületes rendőr, Richie Roberts - őt Russell Crowe alakítja -, a drogkirály lebukott, és rendőrségi informátor lett belőle…
Washinton tehát megint rosszfiút kelt életre, ám saját bevallása szerint ez nagyobb kihívást jelent neki, mint egy rokonszenves figura megformálása: - Nem akarok megint jó embert játszani - nyilatkozta. - Egy rosszfiú sokkal izgalmasabb, persze csak a moziban.
A színész megismerkedett a valódi Frank Lucasszal is, aki jó tanácsokkal látta el, és a hálás Denzel a forgatás befejezése után egy Rolls-Royce-ot ajándékozott neki. Lucas persze örült, ám akadtak, akik nem fogadták túl lelkesen az Amerikai gengsztert, mert szerintük a film több száz tisztességes és bátor köztisztviselő becsületébe gázol, akik egykor az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség munkatársai voltak. Az exügynökök szerint becsületsértő a film végére illesztett szöveg, amely szerint Lucas és Roberts együttműködése nyomán a New York-i kábítószer-ellenes ügynökségen 1973 és 1985 között dolgozó munkatársak kétharmadát elítélte a bíróság.
{mosimage} Washington nem foglalkozott a film körüli szóbeszédekkel, hiszen elégedett volt azzal, hogy alakítását Golden Globe-ra jelölték, és különben is már a következő filmje bemutatójára készült, amelynek egyben rendezője, producere és a főszereplője is. A The Great Debatersben egy texasi professzort alakít, Melvin B. Tolson 1935-ben a Wiley College-ban tanítványaival együtt létrehozta az intézmény első vitakörét, majd az ötlet sikere után csapatával együtt hamarosan kihívta a Harvardot az országos bajnokságban. Az igaz történeten alapuló film volt az első 1979 óta, amelyet a Harvardon forgathattak, és amelyben két Oscar-díjas afroamerikai színész szerepelt, Washington és Forest Whitaker.
Denzel következő moziját Tony Scott rendezi, akivel már negyedszer fog együtt dolgozni. A Hajsza a föld alatt (The Taking of Pelham 123) című mozi remake-jéről van szó, amelynek 1978-ban Walter Matthau volt a főszereplője. A történetben négy bűnöző egymillió dollár váltságdíj reményében eltérít egy New York-i metrószerelvényt, amelyen tizenheten utaznak. A rosszfiúk főnöke John Travolta lesz, Garber felügyelőt, akinek meg kell oldania az esetet, Washington alakítja.


{mosimage}{mosimage}{mosimage}{mosimage}


                 Filmográfia:

 • 2007.  American Gangster
 • 2006.  Déjà Vu
 • 2006.  Inside Man
 • 2004.  The Manchurian Candidate
 • 2004.  Man On Fire
 • 2003.  Out of Time
 • 2002.  Antwone Fisher 
 • 2002.  John Q
 • 2002.  Training Day 
 • 2000.  Remember The Titans 
 • 1999.  The Hurricane 
 • 1999.  The Bone Collector 
 • 1998.  The Siege 
 • 1998.  He Got Game 
 • 1998.  Fallen 
 • 1996.  The Preacher's Wife 
 • 1996.  Courage Under Fire 
 • 1995.  Happily Ever After: Fairy Tales For Every Child (TV series, voice) 
 • 1995.  Devil In A Blue Dress 
 • 1995.  Virtuosity 
 • 1995.  Crimson Tide 
 • 1994.  A Century Of Cinema (TV, as himself) 
 • 1993.  Philadelphia 
 • 1993.  The Pelican Brief 
 • 1993.  Much Ado About Nothing 
 • 1992.  Liberators: Fighting On Two Fronts In WW2 (TV, voice)
 • 1992.  Malcolm X 
 • 1991.  Ricochet 
 • 1991.  Mississippi Masala 
 • 1990.  Motown 30: What's Goin' On (TV, as himself) 
 • 1990.  Mo' Better Blues 
 • 1990.  Heart Condition 
 • 1989.  Glory 
 • 1989.  For Queen And Country 
 • 1989.  The Mighty Quinn 
 • 1988.  Reunion (short) 
 • 1987.  Cry Freedom 
 • 1986.  The George McKenna Story (TV) 
 • 1986.  Power 
 • 1984.  A Soldier's Story 
 • 1984.  Licence To Kill (TV) 
 • 1982.  St Elsewhere (TV series) 
 • 1981.  Carbon Copy 
 • 1979.  Flesh And Blood (TV) 
 • 1977.  Wilma (TV)
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1