Oldalainkat 54 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Töprengő... PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kenobi   
2010. szeptember 25. szombat, 18:48
hollywoodNyílt titok, a filmes honlapok készítésével birkózó kollégák élete alapjaiban fölforgatva. Mindig jönnek újdonságok, menni moziba, majd hazatérve, csípőből rittyenteni a kritikát. Közben késő éjszaka, mellette munka, majd reggel minden kezdődik elölről. Előzetesek, hírek, ki kivel és hányszor nem, valahogy erről szól a taposómalom. És persze versenyről. Ki a gyorsabb, ügyesebb és sokoldalúbb. Most gyanakodva ráncolod homlokod kedves olvasó, mire akar a figura kitérni? Megnyugtatlak semmire, csak egy apróságra.

Az elmúlt évek során adatlapok ezreit készítettük el. Mozis premierek, DVD megjelenések, klasszikusok, vagy simán kötelező alapművek kategóriában. Tudjuk, adatbázisunk a büdös életbe nem lesz teljes, ahhoz nagyjából hatszáz robotra lenne szükségünk. De nem is nyafogásról volna szó itten. Inkább arról, milyen kétségeim támadtak. Örök rejtély számomra a magyar mozi és DVD piac körül kialakuló káosz. Forgalmazók tűntek el örökre, lettek tetszhalottak, meg jöttek új fiúk. Hitük töretlen, behozni hazánkba kasszasikereket, megismertetni velünk idegen kultúrákat, pátyolgatni a sete-suta magyar filmgyártást és sorolhatnám végtelenségig az üres frázisokat. Mert minden álságos máz mögött ott a jövedelem érdekeltség, az üzlet, a biznic. Meg kell élni valamiből, ugyebár. Félkilós aranyláncok, szuper verdák, évente kétszer világkörüli utazás, nyaraló valahol az óceán közepén.

Előre is bocsánat az illetékesektől, jövedelmüket illetően nyilvánvalóan túloztam. Talán így van, lehet sorban állnak az önkormányzatoknál segélyért. Hogy mindezt miért írom? Hát azért, mert egyre többfelé hallani berkeikből a siránkozást. Kevés a nézőszám, tündököl a warez, Avatar szintű hasítás meg tízévente eccer jár moziba.

Könnyű dolog lenne mindent elintézni a varázsszóval: világgazdasági válság. Családok százezreinek napi döntés, kifli a gyereknek, vagy menjünk, szívjuk be a filmszínházak levegőjét? Arra akarok csak kilukadni, hogy a kevés lehetőséget jobban megválogatjuk. A mozi meg üzlet, pofáztam róla asszem tíz sorral ezelőtt. Szóval, végigbámultam az elmúlt hónapok filmes felhozatalát. Sorolnék pár címet emlékeztetőként, mire is nem mentünk el tízezerszám.   Igazság - török, magyar dráma. Égenjárók - japán animációs. Szeszélyes szőke - portugál, spanyol, francia vígjáték. Milarepa - bhutáni dráma. Tapsvihar - dán dráma. Ajami - izraeli dráma. Buddha elsüllyed szégyenében - egy iráni dráma. És a kedvencem: Vespa - magyar indiánfilm. A cigánytábor moziba megy - reméljük, csak filmet nézni.

A felsorolt produkciók bizonyára kivételes és igényes alkotások, jogdíjak smafu, bemutatásuk zsebpénzből megoldható. Szerintem, nem ezekkel döngetnek a multiplexek termeiben.  Rétegfilmek, vagy üresjáratok? Nem innen termelődik a karácsonyi prémium, Uraim.

Még pár filmcím: Két kopper, A tiltott királyság, Solomon Kane, 9, Pandorum, Predators, Machete, Babylon A. D., Hibrid, Defendor, The Expendables - A feláldozhatók. Mi lehet a közös bennük? Vagy el sem jutottak a mozik műsorára, vagy óriási késéssel. Mert azt senki nem láthatta előre, hogy Stallone akciósztár toborzója világsiker lesz? Ugye? Haha. Röhög a vakbelem. A Machete főhőse kipusztul nyugdíjából, mire hazánkban bemutatják. Ragadózó pajtikák már a huszadik turnust tették lapátra, míg megérkeztek. Akkor viszont jöhet a másik kérdés, miért kotyultak két évet a Babylon premierjéig? Főleg úgy, hogy már mindenki tudta, Vin Diesel filmje egy rakás vacak. Ebből sem jön össze a szilveszteri pezsgő Párizsban, Uraim.

Aztán ott a DVD móka, külön mise. E sorok írójaként voltam, vagyok akkora marha, hogy azokat a filmeket, amik érdekelnek, megveszem. Nem vagyok beépített ügynök, nyugi. Képes voltam anno 7-8 ezreket leszurkolni egy Gladiátorért, vagy közel harmincat az Alien filmekért. Külföldről persze feleannyi. Az elvetemült nyugat. Biztos szarabb az életszínvonal. Egyébként kerülget a pulyka. Nem attól megy föl az agyvizem, hogy a megjelenést követően kiadják ezeket a filmeket még öt verzióban, hanem akkor kapok infarktust, amikor rám zuhan valamelyik moslék lap papírtokos mellékleteként. Bepaliztak, hülyére vettek, így érzem. Nem csuklanak Uraim? Mivel ösztönöznek ezentúl az eredeti megvételére?

Korunk csodája a Blu-ray. Nagyfelbontás, varázslatos színek, ilyesmi. Megszámolható egy bogár fenekén az összes szőrszál. De… Kíváncsi vagyok, hányan anyáztak, amikor kibontották a Robin Hood BD változatát? A DVD lemezt egyszerűen csak rábaszták a BD-re. Azon csúszkorászik a szerencsétlenje. Egy igénytelen vacak tokban merték kiadni.  Hét rugóért? Ezért vállveregetés? Felelősök?

Mindezekkel összefüggő a viruló torrent. Igen, üldözendők, csúnya fiúk, eret vágnak nemzetgazdaságunk ezer sebből vérző nyakán, pfujj! Szép szavak. De tegye föl a kezét az, aki még nem töltött le csak egyetlen illegális tartalmat? Valamiért minden összefügg. Így aztán semmit sem érnek el, ha állig felfegyverzett kommandósok hatolnak be szervertermekbe, s viszik el bilincsbe verve szegény számítógépeket. S mi lett az eredmény? Tulajaik megfoghatatlanok, tisztábbak a papok gatyájánál. Az ASVA fogát szívja. Az aszfaltosok külföldre húztak, követték őket a magosok. Erősebbek, mint valaha. Persze, nem is hétezerért lehet letölteni a Robin Hoodot. A legjobban a rendőröket sajnálom. Parancsra cselekedtek, s még az arányuk is romlott.

No, dugulok, elismerésem az olvasónak, ha eddig eljutottál. Az egész eszmefuttatásnak csupán annyi volna lényege, hogy komoly bajok vannak. Tenni kéne valamit. De mielőbb. Talán még ötleteink is volnának. Ám az egy másik töprengés lesz...

Kenobi
Módosítás dátuma: 2010. szeptember 30. csütörtök, 09:29
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1