Oldalainkat 60 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Szikraváros PDF Nyomtatás E-mail
Írta: yoda70   
2008. november 22. szombat, 12:25

szikraváros.pngAmikor kialszanak a fények…

A történet a csillogó Szikraváros-ban játszódik, ami már generációk óta virágkorát éli, ragyogó fényeinek köszönhetően lakói elégedettek és boldogok. Csakhogy a boldogság nem tarthat soká, mert a földalatti város majd kétszáz éves hatalmas generátora a megpusztulás határán áll, az utcákat és tereket megvilágító nagy lámpák mindenki megrökönyödésére vibrálni kezdenek. Kitör a pánik, a happys hangulat pedig nyomaiban sem. Mindenkit kerülget a kerek szemű rémület, hogy hamarosan örök sötétség veszi kezdetét. Legfeljebb a gyertya árusok dörzsölhetik a tenyerüket kaján vigyorral arcukon.


szikraváros 1.jpg
Két fiatal tinédzser vállalja a nemes feladat végrehajtását. Elhatározzák, hogy meglelik a generátor baját, majd azt megjavítják. A kis mindenesek… Ám a nyomok keresése közben gyorsan rá kell döbbenniük, hogy az áramfejlesztő megbütykölése nem is olyan egyszerű feladat. A generátor meghibásodásának rejtélye mögött az egész város misztériumának és létezésének kulcsa áll. Kik építették és miért? Sorsrengető kérdések ezek, ám akik olvasták már Jeanne DuPrau a Szikravárosban az ég mindig sötét… című külföldön már bestsellernek számító regényét, azok valószínűleg képben lehetnek. Ifjú hőseink azonban majd csak apránként jönnek rá a súlyos valóságra: Szikraváros egy atomháború esetére épült város a túlélőknek a Föld alatt. A fiatalok ideje pedig egyre kevesebb, iparkodniuk kell, mielőtt elfogy az áram.

Az elmúlt évek legnagyobb mozis sikerei közé jó néhány fantasy tornázta fel magát, amelyek dicsőség táblájára Tom Hanks produceri vezényletével a Szikraváros is próbálná bevésni a nevét. A feltételes mód nem véletlen, de majd erről egy picit később. A film rendezői székébe az a Gil Kenan rogyott bele, aki 2006-os animációjával, a Rém Rom-mal tette le névjegyét a frászkeltés fiatalokat besárgító világába. Most azonban lágyabb húrokat penget, mivel a Szikraváros nem szól másról, mint az összefogásról, hűségről és a közösségi erő nagyságáról. A film tehát egy vastag fantáziával és képzelő erővel, no meg kalandossággal megáldott ifjúsági fanasy, ami leginkább a Csillagpor és a Narnia össztűz a szemünkre látványorgiákhoz áll legközelebb. Persze mindez csupán a „véletlen” műve lehet, hiszen az alkotóstáb jelentősen köthető az előbbi mozikhoz.

szikraváros 4.jpgszikraváros 6.jpg


A fiatal színészek mellett sztárok egész hada látható a filmben. Doon apjaként a zseniális mérnök szerepében Tim Robbinst láthatjuk. A város kettős arcú polgármesterét a mindig jóságos birka szemekkel bámuló Bill Murray alakítja, míg a fiatalokat istápoló öreg bányászt a már legalább ezeréves Martin Landau formálja meg. Az előbb megszólított Tommy bátyó óriási fantáziát (és persze pénzt) látott a regényben, amelyet Caroline Thompson adaptált vászonra, akinek forgatókönyvéből készült többek között Tim Burton: A halott menyasszony animációja is. A zenét a kanadai származású Andrew Lockington komponálta. Neki köszönhetjük Az utazás a Föld középpontja felé című 3D-és kalandőrület zenéjét. 

szikraváros 5.jpgAz elvárt sikerhez úgy tűnik minden sikeresen összeállt, mégis a bemutatást követő napokban a producereket a jeges rémület szállta meg. A Fox alaposan eltolta a premiert, a bevételek éppen csak csordogálnak. Az Amerikában október 10-én bemutatott és 2023 moziban vetített movie eddigi bevétele mindössze nyolc millió  dollár környékén szédeleg, amihez mi, a világ többi része még hozzádobtunk alig kicsivel több, mint négy misit. Az ötvenöt ropogós milliót fölemésztő gyártási és marketing költség megtérülésére most kevés az esélye a szebb reményekkel kecsegtető filmnek. Ez bizony gyenge világítás. A döglődő generátornál csak a bukta szaga büdösebb. Szegény Bill Murray pedig tevékeny részese egy kiadós pofára esésnek. A megcélzott tizenéves korosztályt kevésbé tudta megmozgatni a Szikraváros, inkább más filmekre Chiuhahuáztak ezerrel. Erre mondják egy kézlegyintéssel, hogy elszalasztott lehetőség.
 
A Szikraváros hazai bemutatója a karácsonyi ünnepeket megelőzően, december 18. Csak addig bírja ki a generátor.

yoda70

szikraváros 7.jpg
Módosítás dátuma: 2009. július 31. péntek, 21:31
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1