Oldalainkat 15 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Az elmúlt évtizedek 25 legjobb sci-fi mozija PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kenobi   
2008. december 12. péntek, 23:14

top 25 sci-fi.png Top 25 sci-fi mozi

Az tuti, hogy földönkívüliek hamarabb koslattak a filmvászonra, mint Rosswellbe, előbb is lehettek, mint maga a Föld, ráadásul sokkal kézzelfoghatóbb bizonyítékokat is hagytak maguk után. Ám igazából két dolog biztos velük kapcsolatban: először is az igazi klasszikus sci-fi nem élhet néhány űrből érkezett mókamester nélkül, s ha bolygóközi látogatókról van szó, a forgatókönyvírók fantáziája nem ismer határokat; másodszor, a végén valahogy mégis mindegyikről kiderül valami emberi jellemvonás.
Mi pedig Keanu Reeves legújabb blockbuster gyanús filmjének, az, Amikor megállt a Föld mozikba érkezésének kapcsán ismételten megállapíthattuk és tovább erősítettük az érzést, hogy a jó sci-fi legalább olyan meghatározó eleme a mozinak, mint cipőnek a lábszag. A filmről bővebben itt is olvashatnak a kedves érdeklődök. Mindezek kapcsán vettük a bátorságot, a merészséget és a Moviefone hathatós segítségével összeállítottuk véleményünk szerinti legjobb sci-fi filmeket, amik eddig a mozikban kujtorogtak. Természetesen listánkkal egyetérteni lehet, ellenvéleményt formálni meg szinte kötelező, azonban csak óvatosan a lézer pisztolyokkal, hisz ki tudja, mikor állít be a szobánkba egy csápokig fölfegyverzett  és baromira  duzzogó földönkívüli.                                                                                                       


top 25 sci-fi 25.png
25. Látványos űrcsaták és gonosz űrbéli népség nélkül sikert alkotni ebben a műfajban meglehetősen nehéz. S máris bekopogtunk a téma legavatottabb szakértőjének, korunk egyik legnagyobb rendezőjének, Steven Spielbergnek az ajtaján. Olyan napjaiban ő sem sunnyog a szomszédhoz egy kis durvulásért, jelen filmjében azonban picit lágyabb húrokat pedzeget. Amikor Spielberg méregdrága cápafilmje után megalkotta még drágább, földönkívüliekről szóló moziját is, a filmszakma egyértelműen olyan rendezőként könyvelte el, aki frissítőileg hatna a hollywoodi világban. A főszereplő Dreyfus, a vonalvizsgáló, akinek az élete a szeme előtt feltűnő földönkívüli fény hatására teljességgel megváltozik. A titkos lények szenvedélyes keresése közepette Dreyfus elveszíti minden családapai ítélőképességét, és rengeteg kalandon megy keresztül. Zeneszerető Alienek, szokatlan jelenségek, főszerepben pedig egy különös formájú hegy. Oscar szobrocskák a zsebben, megérdemelt világhír a tarsolyban, huncut mosoly meg a szakáll mögött. Ilyen egy harmadik típusú pofon! Nem az még máshol jár, azonban 25-ös listánk legutolsó helyezettje a Harmadik típusú találkozások. Summás véleményünk pedig a filmről világrengető: leégni nem csak a Naptól lehet!
top 25 sci-fi 24.png 24. A Star Trek filmek világa lassan vetekszik az univerzuméval. A mozi filmek, vagy az Enterprise űrhajó hajtóműveinek hátszelében véget nem érő sorozatok kezdtek önálló életre a nem kevés fanatikus rajongó kitörő örömére. Kirk admirális, a hegyes fülű Spock kapitány és legénységeik kalandjain generációk nőttek fel, az Enterprise pedig nagy valószínűséggel a filmtörténet legtöbbször szétcincált, majd felújított űrhajója. Sugározzunk fel! Legalábbis listánk következő fokozatáig, ahová máris megérkezett fénysebességgel a Star Trek 2. – Khan haragja.

top 25 sci-fi 23.png23. Marslakók! Mindig is imádtuk őket. Céljaik gyakorta gonoszak, most azonban a szelídebb galeri bénázik a bolygónkra. Mert az űrhajójuk meghibásodik, ezért potyognak szegények Arizona kies sivatagjára. A javítás azonban nehézségekbe ütközik, problémának meg ott vagyunk nekik mi, emberek. Ám a kis zöld kópék rafináltak, fölveszik néhány helybéli alakját, hogy nyugodtan foltozgassák járgányaikat. A vége pedig totál boldogság. Amikor elkészül a csotrogányuk, elengedik az embereket, majd lefalcolnak. A hidegháború sci-fije. Szovjet elvtársak tudtok ilyet? Képzeletbeli listánk 23. helyén a Földönkívüli jövevények.

top 25 sci-fi 22.png22. A Protector űrhajó legénységére kevés alkalmas szó található. Talán egy kivételével. Hőseink pojácák, méghozzá a pojácásabb fajtából. Mégis hősök lesznek, mert valahol a fészkes fenéből kihalásra ítélt és bennük bizakodó idegenek érkeznek és kérnek tőlük segítséget, s vélik Tim Allent és csapatát tévesen valódi űrlovagoknak.  Nehéz megállni gyöngyöző kacarászás nélkül. Sztárparádé a köbön, kíméletlen paródiája a Star Treknek, vagyis igazi szórakoztató sci-fi móka. Sigourney Weaver  pedig szőkébb és dögösebb, mint bármikor. Nem hinném, hogy orrba vághatná  egy lengőajtó. Mindez összesítve a Galaxy Quest – Galaktitkos küldetés. Az Omega 13 meg nem együttes. Tökéletes lazulás péntek estékre. Mi csak egy dolgot kifogásolhatunk: a kezdeti vontatottságot.

top 25 sci- fi 21.png21. A kérdés költői. Mi lesz akkor, ha keresztezzük a Terminátort a Vasemberrel? Természetesen Robotzsaru. Alex Murphy rendőrnek egyebet sem kell tennie, mint meghalnia. Azt hiszem, a dolog mindenkinek összejöhet életében, a meggyőző többségnek általában egyszer. A detroiti zsaru azonban szerencsés még a halálban is, mert éppen arra járt Paul Veerhoven rendező fenegyerek, s ha már ott téblábolt, akkor rittyentett is a pléhdobozzá avanzsált zsarunak egy barokkos akciót. A golyók röpködnek, a Robotzsaru nem valószínű, hogy méltó ellenfele lenne a táncparketten Stohl bucinak, mégis a film kasszasiker lett, jónéhány folytatással. A kis Mágnes Miska.

top 25 sci-fi 20.png20. A számítógépek belsejében mindig zajlik az élet. Huncút kis programok motoroznak eszeveszett sebességgel, ahová mi sem természetesebb, de bekerül kavarni egy hús-vér ember. 1982-ben a Tron, avagy a számítógép lázadása volt a Mátrix. Újszerű látványvilágával  és félelmetes tempójával sokaknál kiröpült a biztosíték, mégis komoly rajongó tábora lett. Ma már talán picit ódivatú, de ne feledjük, a nyolcvanas évek elején még a legkisebb számítógépnek is majdnem futbalpálya méretű hely kellett. Ott meg aztán lehet döngetni ezerrel. A film bemutatáskor  kicsit bukta, ma már kultfilmnek számít. Hiába, a zseniket csak az utókor értheti meg!

top 25 sci-fi 19.png19. Bruce Willis jött, látott és meghalt! No, nem olyan nagyon, csupán a következő világ megmentéséig. A probléma forrása most nem egy felénk bóklászó aszteroida, hanem a 12 Majom Hadserege, ami valljuk meg négyszemközt, de elég félelmetesen hangzik. A vírustól 2035-re feldobja talpát az emberiség, a maradékok a föld alatt élvezhetik a testi sika-mika örömeit. James Cole az időutazó, feladata meg hát a szokásos… Terry Gilliam mozija időnként komoly mondanivalóval rukkol elő és remekbe szabott rémmese. A főbb szerepekben az Isteni Brúsz, a körmeit próbálgató Brad Pitt, aki jutalmul a legjobb férfi mellékszereplő Oscar jelöléssel lett gazdagabb, valamint a bájos Madeleine Stowe. A gatyánkat alaposan fölkötni, ha képben akarunk maradni! Tipikusan nem az a sci-fi, amit gyakran fogunk megnézni – más szavakkal, nem egy mindennapi vérfürdő, és egyáltalán nem kiszámítható. Mi meg pont ezért szeretjük! A 12 majom máris beverekedte magát húszon belülre!

top 25 sci-fi 18.png18. Ismét egy klasszikus, mondjuk a spenótot, vagy a vega kajákat utálóknak! A helyszín újfent a jövő, 2022. Bolygónk túlnépesedett, az élelmiszer fogyóban, a népességet meg mindenféle színezetű maszlaggal etetik. A legtutibb a zöld szója. Mondom, spenótimádók előnyben! Charlton "Ben Hur" Heston egy zsarut alakít, miközben nyakig turkál New York pöcegödrében. Mai szemmel nézve is a film aktuálisabb, mint valaha, mégis kevéssé ismert riogatással van dolgunk. Talán a tévék műsorszerkesztői is csuklanak a gondolatától, hogy megnézzék a Zöld szója névvel elhíresült jelenkori aktualitást. Sóskával tálalva is klasszikus!

top 25 sci-fi 17.png17. Terry Gilliam pihent agyú művében, egy tökéletes világban járunk. Elméletileg minden klappol, a bürokrácia magyar önkormányzati állapotokat idéz, mégis valami nem gömbölyű. Annyira nem, hogy rövid úton elintézve a tartalomismertetést, áradoznék inkább egy picit Kovács Ottokár filmes elemzéséről, amit itt a Filmoldalon, az alábbi helyen olvashattok el. Ottokár pedig láthatóan igazi Brazil szakértő, vitába szállni vele a filmről nem is mernék. Na meg nem is tudok, mivel ezen remekmű eddig valahogy kimaradt az életemből. Ám uttörő becsszóra ígérem, hogy a hiányosságomat mielőbb pótolni fogom!

top 25 sci-fi 16.png16. A „Dawn of Man” kezdőfeliratot követően a világ egyik legszebb napfelkeltéjét kísérhetjük figyelemmel, és akinek nem kezd hatására mocorogni a zabszem azon a bizonyos helyen, az sürgősen keresse fel kezelőorvosát és gyógyszerészét, de egy közeli kölcsönzőt bizonyosan, hisz azonnal látható, hogy valami különlegessel van dolgunk. A hangzás kifejezetten felemelő, a látvány meg egyenesen mennyei. Stanley Kubrick által pompásan levezényelt 2001 – Ő°rodüsszeia nem lehet vita tárgya, remekmű. A honnan jöttünk és hová tartunk kérdéseket feszegeti mesteri és elgondolkodtató módon. A zene és a látvány tökéletes összhangban, a film mondanivalójáról azonban lehet bőven elmélkedni. A film három Oscar-díjat zsebelt be, de megérdemelt volna egy negyediket is: a legjobb filmért járót! Zseniális és alapmű.

top 25 sci-fi 15.png15. A Pierre Boulle regénye alapján készült A majmok bolygója film már jó néhány rendező fantáziáját megbizsergette. A legutoljára tán Tim Burtonét, aki sajátos látványvilágot komponált az örökbecsű darabhoz. Mégis alkotása a vert mezőnyben bukdácsol, mert sci-fi sikerlistánk tizenötödik helyére a Charlton Heston nevével jegyzett 1968-as klasszikus került fel. Egy film, amelyben főszereplő a szerencsétlenül értelmezett időutazás, egy film, amelyben főszereplő az evolúciós tótágas, hiszen főszereplőink olyan helyre landolnak és esnek pofára, ahol a majmócák lettek a teremtés koronái, mi mohóan homó sapiensek pedig ketrecbe való vadállatok vagyunk. Persze kiderül az is, hogy néhány csimpi emberibb az embernél, mi meg lesüthetjük a szemünket szégyenünkben, mert manapság sok embertársunk nagyobb majom egy gorilla csapatnál.


top 25 sci-fi 14.png14. Sutherland és Goldblum. Valamelyikük nem az, aki. Az 1978-as Testrablók támadása alapproblémája csupán ennyi lenne. Ki kicsoda, ha nem kicsoda, akkor micsoda? Kaufman filmjét, amely az 1956-os sorozatra épül, az ember nem tudja szorongás nélkül nézni. A félelem alapja pediglen tök egyszerű, az emberek valójában nem azok, akiknek feltüntetik magukat. Az ötletet időközben  néhány milliószor lenyúlták már (többek között a csúnyán mellőzött Az inváziumban, de Nicole Kidman és Daniel Craig is futhatna egy kört az Invázió című unalmasságuk miatt.) Mindenesetre, ha valaki némi rettegésre vágyik, ne hagyja ki a filmet. Csak meteorit és trutyi legyen mindig kéznél bőségesen! 

top 25 sci-fi 13.png13. Bár kétségtelenül több földönkívüliben is fel lehet fedezni pozitív, mi több, szerethető tulajdonságokat, ennek a kategóriának az egyetlen jól megérdemelt birtokosa csakis E. T. lehet. A kis űrlény történetén generációk nőttek fel, tanulva a kirekesztettség, a szeretet és a tolerancia nagy kérdéseiről, és persze arról, hogyan lehet a hold előtt biciklizni. E. T. ugyan nem egy Brad Pitt (tényleg, egyáltalán hímnemű volt?), viszont bámulatosan tud esernyőből és lemezjátszóból galaktikus rádiótelefont készíteni; a kis csokigolyók neki is csak a szájában olvadnak, és nem a kezében; ráadásul szereti a sört. Így csakis jó űrmanó lehet. A mi szívfényünk pedig örökre érte villog. Ja, és persze Drew Barrymore-ért, akibe az óta is szerelmesek vagyunk. A kis bolygóközi totyogó reméljük nem babonás, mivel a listánk tizenharmadik helyére kapaszkodott fel.

top 25 sci-fi 12.jpg
12. Fritz Lang 1927-ben készült klasszikusát sokan a sci-fi „ősanyja”-ként aposztrofálják. Korához képest szokatlan magas költségvetéssel (közel kétmillió dollár) készült film azért rendesen megosztotta a közönséget. Egyesek hátast dobnak a mondanivalójától, mások a gépies, majdnem steril világban a későbbi borzalmakat látják viszont. Hitlernek állítólag nagyon tetszett. Mi maradjunk meg a földön, és ismerjük el a film erényeit, amely a mondanivalón túl kidomborodik a drámaiságában, az egészen káprázatos látványban – persze a húszas évek szintjéhez mérten – és a robotokban. C3-PO egy galaxissal odébb bizonyára most olajtócsákat ereget. A Metropolis az előkelő tizenkettedik helyre érkezett felsorolásunkban.

top 25 sci-fi 11.png
11. Gondoljuk végig: ha annak idején James Cameron nem kaszál a Terminátorral, sose kacaghattunk volna hatalmasakat a Titanicon. Igen ám, de kimaradtunk volna listánkon pár helyezéssel előkelőbb helyen hűsölgető Terminátor 2-ből és a csodálatos Alienekből, tehát nem is értem, miért panaszkodom. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik az is, hogy Arnie terminátoros sikere miatt olyan filmszörnyek születtek, mint az Ítéletnap, az Ikrek, A hatodik napon és a Hull a pelyhes. (Ha a „katasztrófafilm” szót halljuk, akkor nem csak a mostanság a mozikban ezzel a névvel illetett borzadály jut az eszünkbe, hanem Svarci karácsonyi turbóskodása is.) Ezek után talán érthető, hogy érzéseink kicsit napszemcsisen vegyesek. Arnie-ből azonban akciósztár lett, s egy világ tudta meg, hogy miért fontos a jövőnknek Sarah Connor. 

top 25 sci-fi 10.png10. A Tiltott bolygó legalább két dologgal büszkélkedhet; egy: a sci-fi slágerlistánk előkelő tízedik helyére tornázta fel magát, ami őszintén szólva nem piskóta; kettő: a listából összesen két film van, amit még nem láttam, s a Tiltott bolygó az egyik. Így roppant módon restellve érzem magam, s teszek is kapásból egy újévi fogadalmat: a következő húsz év során szándékomban áll megtekinteni a filmet. Így okosulásképp nekem sincs más hátra, mint rohanni az adatlapra, ott majd kikupálom hiányos ismereteimet. Elöljáróban csupán annyit, mintha a srácok - lányok ruhája kissé divatjamúlt lenne, és a robotoknál is vannak feltehetően újabb modellek.

top 25 sci-fi 9.png9. A Nostromo kereskedelmi űrhajó méltóságteljesen hasítja végtelen űr sötétjét.  Van vagy három perc, míg kimászik a mozivászonról. A fedélzetén hét ember és a macska alussza békés álmát. Néma és síri a csend. Aztán a műszerfal éltre kel, Anya valami jelet érzékel, a legénységnek meg ébresztő! Leszállnak az LV-426-on, majd a pityegést követve behatolnak a titokzatos roncs belsejébe. Kane pedig nem bírva magával, a förtelmes tojás fölé hajol… Ami ezután következik, mára már mozi történelem. Összecsattanó fogsorok, csápok, savas vér. Valamint félelmetes sötétség, rémisztő zajok és még a felrobbantásában is eszméletlenül bonyolult űrhajó. Ridley Scott megálmodta és megfilmesítette a filmtörténelem legádázabb szörnyét, a tökéletes gyilkológép Alien-t. A moziban a nézősereg néma kussban, a gyengébb idegzetűek elájulnak, a finnyás belűek a mellettük ülők ölébe rókáznak és páni félelem az arcokon. Hazafelé jól seggbe rúgva az összes macska. Miáouúú!... Számunkra mindezeket jelenti a Nyolcadik utas: a Halál. No és, Sigourney Weaver végső vetkőzős, szkafanderes jelenetét. Az űrben senki sem hallja a sikolyodat! Nyam, nyam.

top 25 sci-fi 8.png8. A valami, helyesebben nevezve a gyereket, A dolog az 1951-es sci-fi Carpenter-féle feldolgozása, s ha lesz olyan, hogy minden idők legvéresebb filmje, bizonyára az első nyolcban méltó helye lesz ott is. A frászt hozza ránk azzal a minden zsigerében alakváltoztatásra képes szörnnyel, amely legalább egy tucat embert eltüntet, akik az Antarktiszon elhelyezkedő kutatóállomáson az útjába kerülnek. Nem éppen minden idők legismertebb filmje, de a „The Thing” komoly rajongótáborral rendelkezik. Nyálka, vér és lángok mindenütt. Kurt Russel hajától és szakállától valószínüleg minden fodrász haja égnek állna. Tehát egyáltalán nem lepődtünk azon, hogy A dolog sportnyelven szólva, bejutott a legjobb nyolc közé! Legfeljebb egy jó tanács: Ne ezzel a filmmel villongjunk az első szobás randinkon!

top 25 sci-fi 7.png
7. Arnold Schwarzenegger és James Cameron visszatértek! A Terminátor 2 – Az ítélet napja minden idők egyik legjobb akció filmje. A történet szerint 1997. augusztus 29-én kitör a harmadik világháború. Atomvillanás jobbról, gombafelhő balról, majd a robotok veszik át az uralmat. Örömmel veszem tudomásul, hogy az időpontot illetően tévedtek, már megint lemaradtunk a buliról. Igen ám, de böki valaki a kedves robikák szemét, mégpedig John Connor, az emberi ellenállás vezetője. Nosza neki, hűvösre! Miután az első Terminátor még 1984-ben prést fogott, ezúttal a suhanc korú Connort kéne a túlvilágra küldeni. Jön hát a jövőből az új modell, a higanyrobi. Ám megérkezik kedvencünk is: a ruhásszekrény méretű Schwarzenegger. A két gépezet mindent elkövet, nehogy a látványfelelősök és a trükkmesterek munka nélkül maradjanak. Akció és balhézás a négyzeten, látvány a köbön, napszemüveg árusok pedig reménykedhetnek. A franchise messze eddigi legjobb darabja. No problemo. Asta la vista, Baby! A folytatás hamarosan! Tűkön ülve várjuk!

top 25 sci-fi 6.png 6. Elem, vagy nem elem? Valamennyien álomvilágban élünk? Erre ad választ talán minden idők egyik legnagyobb sci-fi filmje, a Mátrix. A Wachowski tesók nagyot domborítottak a műfajnak, mi pedig szájtátva dobjuk a hátasokat. A film az 1999-es év sci-fi szenzációja volt, amely örökre megváltoztatta a fantasztikus filmek arculatát. Csúcstechnikájú speciális effektusok, fülzsírszaggató hangzás, plusz nonstop izgalom. Egyedülálló film és már most klasszikus. Ettől függetlenül mi másokkal ellentétben nem hasonlítanánk a Bibliához, és Keanut sem hisszük a Messiásnak. Ha valaki még nem látta, az „csúnyán” le van maradva. Melyik pirulát is válasszuk? Az egésszel csupán egy bajunk van. A Mátrix megtekintése óta gyanakodva figyelünk minden számítógépre, s napszemüveggel felvértezve merünk csak telepíteni programokat. 

top 25 sci-fi 5.png5. Keanu Reeves úgy látszik visszatérő alakja lett listánknak. Az igaz ugyan, hogy Aznap, amikor a Föld megáll című filmhez sok lövése nem volt, mégis az 1951-es klasszikus felemlegetésével mindig előjön a neve. Nem is véletlenül, elég csak az éppen bóbiskolásba zuhanó olvasónak visszatérnie listánk kezdetéhez, és máris megtudhatja, mitől döglik az ember. Az mindenesetre megnyugtató, hogy már több mint ötven évvel ezelőtt is cidriztek a Föld szennyezésére páran. Érkezik tehát a segítség Klaatu személyében, aki hát, hogy úgy mondjam, érdekes módon akar bolygónkra tisztaságot varázsolni. Robert Wise klasszikusa egyes nézetek szerint minden idők legjobb sci-fi filmje. Mi azonban kissé pesszimistábbak vagyunk, így csak az előkelő ötödik hely jutott neki.

4. A Csillagok háborúja kapcsán mindig eszembe jut egy vicc, amit kéretlenül is megosztanék a kedves olvasóval:
Egy férfi betér az étterembe egy struccal, és rendel:
- Kérek egy hamburgert, sült krumplit és egy kólát! Majd megkérdezi a struccot:
-És te?
-Ugyanazt.
Néhány perc múlva a pincérnő visszatér a rendeléssel és a számlával. A férfi belenyúl a zsebébe, és átadja a pontos összeget. Pár nap után a pincérnő már így fogadja őket:
-A szokásosat?
-Nem. Ma péntek van, kérnék egy steaket és tört krumplit – mondja a férfi, és a strucchoz fordul:
-És te?
-Ugyanazt.
Később a pincérnő hozza a számlát. A férfi belenyúl a zsebébe, és ismét átadja a pontos összeget. A pincérnő már nagyon kíváncsi:
- Bocsásson meg uram! Hogy lehet az, hogy önnél mindig a pontos összeg van?
- Tudja évekkel ezelőtt kitakarítottam a padlást, és találtam egy öreg lámpát. Megdörzsöltem, kijött belőle egy jó tündér, és felajánlotta, hogy teljesíti két kívánságomat. Az első az volt, hogy bármikor fizetek, mindig legyen a zsebemben a pontos összeg.
- Briliáns! Más emberek kértek volna egymillió dollárt, de maga így élete végéig gazdag marad.
- Így igaz. Mindegy, hogy egy liter tejet, vagy egy Rolls-Royce-t akarok venni, az összeg mindig ott van.
- De hogy kerül ide a strucc?
- A második kívánságom egy feltűnően magas pipi volt, hosszú, izmos combokkal…
top 25 sci-fi 4.pngNos, George Lucas a Csillagok háborúja sagájával  meglelte a maga kis jó tündérét. Az elképesztő anyagi bevételek, majd a folytatások egy életre megalapozták további jó sorsát. Így előteremteni a lóvét egy újabb folytatásra a nem gond kategória. Olyat rendezni, amit csak akar, pedig ihlet kérdése. A zsebben mindig annyi van, amennyi épp kell. Hát igen…a pipi. Lucasnak nehéz lesz kibújnia a Star Wars skatulyából. Szerintem nem is nagyon akar. Mindenesetre mi csak köszönhetünk neki messziről. THX! Lucas bá! Éppen csak egy hajszállal lemaradva a dobogóról a Csillagok háborúja!

top 25 sci-fi 3.png3. A James Cameron által eldirigált A bolygó neve: Halál 57 évvel a Nostromo fedélzetén történtek után veszi fel a fonalat. Egy csillagközi mentőcsapat belebotlik Ripley hajójába. A céges összekötőjétől, Carter Burke-től megtudja, hogy átaludta egyetlen lánya életét és halálát, őt teszik felelőssé a cég űrhajójának pusztulásáért, és hogy 60 családból álló kolónia lébecol a bolygón, amelyen az első idegen űrhajóját felfedezték. A kapcsolat azonban megszakad, Ripley némi lelkizést követően egy korlátolt agyú kommandós bandával visszatér a bolygóra. Ami pedig ezután következik… Torkolattüzek, sikoly, móka és pusztulás. Cameron Alienek légióit alkalmazta filmjében, s ügyesen megőrízte az előző rész félelmetes atmoszféráját. Egyedüli kekeckedésképp talán azt róhatjuk fel, mintha a szörnyek kissé könnyebben döglenének az átlagosnál.  A bolygó neve: Halál ékes bizonyítéka annak, hogy a folytatások is lehetnek olyan jók és értékesek, mint az eredeti filmek. Dobogót neki! Csókoltatjuk a szörnykirálynőt!

top 25 sci-fi 2.png2. –Luke! Én vagyok az apád!-hallatszik Vader vödör fejéből a mágikus mondat, a nézőtéren, illetve otthon, a készülékek előtt ülőkben pedig megfagy a vér. A Birodalom visszavág egyesek véleménye alapján a legendás első trilógia leggyengébbre sikeredett alkotása, mégis listánkon magabiztosan söpörte be a második helyet. Érdekes ellentmondás nem igaz? Nekünk csak annyit sikerült a dologról kinyomozni, hogy a szigorú szemű zsűri minden tagja nagy Star Wars fan, és a szavazás előtt Lucas meghívta a teljes kompániát egy kis hollywoodi kiruccanásra. Pesze ez csupán kajla tréfa. A valóságban a film kisújjból kirázza az űroperett minden kellékét. Látványos űrcsaták, hihetetlen trükkavalkád, kedves évődés Leia és Han között. Míg ők bújkálnak, Luke dagonyázza a sarat a Dagoba rendszerben. Jön Yoda és indulhat a kiképzés. Ez kell a népnek! Azért kissé kajánul megjegyezném: a Star Wars filmekben mindent meg lehet találni, csupán két dolgot nem: nincs egy perc trükkmentes időszak, s nehéz két egyforma fajt találni. Elő a fénykardokkal!

top 25 sci-fi 1.png1. Mielőtt lelepleznénk listánk első helyezettjét, a játékot kedvelőknek néhány adalék: az író Philip K. Dick. A rendező Ridley Scott. A főszereplő pedig Harrison Ford. Filmünk az egyik legnépszerűbb – és legemlékezetesebb – sci- fi film, melyet valaha is készítettek. Bizonyítékot akarsz? Sétáljál egyszer végig éjszaka a legközelebbi igazi kínai negyedben esőben. A stílus és a helyzet magával ragadó. A Szárnyas fejvadász remekbe szabott sötét jövőkép, amelynek minden kockájából árad a film noiros hangulat! S akkor még ott vannak a Replikánsok. Igen… Tararam! Harsonaszó és dobpergés! Elsöprő fölénnyel diadalmaskodott a Szárnyas fejvadász!!!

Áttekintésünk végére érkeztünk.  Átszaladtunk nagyon sok értékes és izgalmas filmen. Voltak tuti befutók és meglepetések. Kimaradt sok olyan alkotás, amire mérget mertünk volna venni. A kullogó mezőnyben végzett többek közt Roland Emmerich két kasszahasogatója, a Csillagkapu, valamint A függetlenség napja. Csakúgy a vert seregben Spielberg Világok harca, és sehol az én egyik kedvencem, a Kapcsolat. A Vissza jövőbe trilógia is elvérzett valahol a kanyarban. Aszteroidának csapódott az Armageddon, felejtés homályában Az ötödik elem, a Csillagközi inváziót meg valószínűleg fölfalta egy óriásbogár. A sort folytatni lehetne még a végtelenségig, én azonban abbahagynám. Mindenki szívében ott a kedvenc listája, meg különben is pofáztam már eleget. Akik még nem aludtak el, azoknak köszönöm a kitartását, s szolgálati titokként elmondanám, hogy a hamarosan érkező folytatásban a 2008-as év filmes sikereiből csipegetünk.

Kenobi

Módosítás dátuma: 2009. február 27. péntek, 14:29
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1